28 Mart 2011 Pazartesi

Kara İstanbul - İstanbul Noir (Öykü Derlemesi)


Akashic Books'un ABD'de İstanbul Noir adıyla yayımladığı ve Everest Yayınları tarafından Türkiye'de eşzamanlı olarak Kara İstanbul adıyla çıkarılan öykü derlemesinde 16 yazardan 16 karanlık öykü var. Her öykü, İstanbul'un başka bir semtinde, kirli, tozlu köşelerde dolaşıyor.

Editörler: Amy Spangler - Mustafa Ziyalan

Yazarlar: Tarkan Barlas, İsmail Güzelsoy, Feryal Tilmaç, Mehmet Bilâl, Barış Müstecaplıoğlu, Hikmet Hükümenoğlu, Jessica Lutz, Algan Sezgintüredi, Lydia Lunch, Yasemin Aydınoğlu, Mustafa Ziyalan, Behçet Çelik, İnan Çetin, Rıza Kıraç, Sadık Yemni, Müge İplikçi.

"Bir yandan İstanbul'dan gitti gidecek olmakta ısrar edip öte yandan da hiçbir yere gitmediğinizde, gerçek bir İstanbullu olup çıktığınız söylenir. Buraya herkes bir yerden gelir, evet, ama orası hiçbir zaman İstanbul değildir. Bu klişeler ola ki İstanbul'un hem iten hem çeken doğasına, bu doğanın estetik, ekonomik, mistik, son çözümde açıklanamaz çekiciliğine, kendine ait olanı yok etme ya da dışına itme eğilimine örnek oluştururlar. Hem aşka hem de nefrete ilişkin bir kenttir İstanbul; tutkuların kabardığı ve yere kat kat artarak indiği bir kent. Kara İstanbul'a hoş geldiniz: Ayakkabılarınızı, düğüm düğüm beklentilerinizi kapıda bırakın. Buyurun, girin." (Arka kapaktan alıntı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder